کودهای یارانه ای بی کیفیت، عامل کیفیت پایین محصولات

ساخت وبلاگ

کارشناسان حوزه کشاورزی اعتقاد دارند: سهمیه کودهای یارانه ای کشاورزان مطابق با نیاز آن‌ها نبوده و با تاخیر به دستشان می ‌رسد. نکته مهمتر دیگر آن است که کیفیت این کودها بسیار پایین است، به صورتی که تهدیدی برای تولید محصولات استراتژیک به شمار می آید. در ادامه این خبر با مجله هزاره همراه باشید.

تاثیر کودهای یارانه ای بی کیفیت بر محصولات استراتژیک

کود، در کشاورزی یکی از اصلی ترین نهاده ها به شمار می رود که کمیت و کیفیت آن تاثیری مستقیم بر تولید محصولات کشاورزی دارد. در این زمینه، وزارت جهاد کشاورزی در جایگاه متولی تولید محصولات کشاورزی و تأمین‌کننده کالا‌های اساسی وظیفه دارد که در ابتدای هر سال زراعی سه نوع کود مورد نیاز کشاورزی شامل اوره، فسفاته و پتاسه را بر اساس نیاز و با کیفیت مناسب، تهیه کند.

همه ساله شروع فصل زراعی را شهریور ماه می دانند. اولین فصل کشت نیز کشت پاییزه است. این فصل اهمیت بسیاری در تولید محصولات کشاورزی به خصوص محصولات استراتژیک دارد. تامین کردن نهاده‌ های تولید در این فصل به خصوص کود می تواند تاثیر بسیاری بر میزان بازدهی و بهره وری محصولات داشته باشد. اما با این حال، گزارش کشاورزان حاکی از عدم تامین کود‌ها به میزان نیاز آنها و تاخیر در تحویل کود‌ها و مهمتر از آن‌، افت کیفیت کود‌ها است.

بر اساس اظهارات، علی قلی‌ایمانی، نائب رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور، وزارت جهاد کشاورزی، در تحویل کودهای یارانه ای اوره و فسفاته تاخیر بسیاری داشته و این موضوع در حالی رخ می دهد که هم اکنون زمان مصرفی کود فسفاته است و با سپری شدن زمان، دادن کود به محصولات کشاورزی دیگر بازدهی اصلی را نخواهد داشت.

وی در ادامه سخنان خود اضافه کرد: این موضوع به خصوص در محصولات استراتژیک گندم و جو اهمیت بیشتری دارد، زیرا که اکنون بهترین زمان کود فسفاته است تا بازدهی مناسب را داشته باشد.

ایمانی در کنار مشکل تاخیر در تامین و ناکافی بودن سهم کودهای یارانه ای، از یک مشکل بزرگتر دیگر نیز خبر داد و گفت: کود‌های یارانه ‌ای دولت کیفیت بسیار پایینی داشته و اینطور به نظر می ‌رسد که این مشکل در سال جاری شدت بیشتری نیز پیدا کرده است.

کود های یارانه ای

شاهد این ادعا از دیدگاه نائب رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور، انجام آزمایش برای تعیین درصد مواد موثر در کود‌ها است که تفاوت زیادی با میزان ذکر شده بر روی کیسه‌ های آن‌ ها دارد. این ادعا توسط ساسان خزاعی، دکتری بیوتکنولوژی و از کشاورزان نمونه کشور نیز تائید شده است.

این کارشناس حوزه کشاورزی، ضمن اشاره به آخرین نتایج آزمایشات بر روی کود‌های یارانه ای، خاطرنشان کرد: بر اساس نتایج آزمایشگاهی، مواد موثر در کود‌های یارانه‌ ای کمتر از نصف میزان ذکر شده بر روی کیسه‌ ها آنها است. این موضوع می ‌تواند با افت تولید و کاهش بهره وری در مزارع، تولید محصولات کشاورزی را با خطرات بسیاری روبرو کند.

وی اضافه کرد: نتایج به دست آمده از آزمایش ها ما را به این تصمیم رساند که بر خلاف ارزانی کودهای یارانه ای بهتر است  به سراغ کودهای گران اما با کیفیت بالاتر بازار آزاد برویم.

خزاعی در ادامه اظهارات خود افزود: افت تولید در صورت استفاده از کود‌های یارانه ‌ای به حدی زیاد خواهد بود که ارزانی کود‌های یارانه ‌ای غیر قبل توجیه شده است.

بر اساس صحبت های این کارشناس حوزه کشاورزی، بسیاری از کشاورزان امکان آزمایش این کودها را ندارند و صرف به وزارت جهاد کشاورزی اعتماد کرده و آنها را مصرف می کنند ولی متناسب با هزینه و زحماتی که متقبل می شوند، نتیجه نمی گیرند.

وی بر این باور است که عدم توجه وزارت کشاورزی به کیفیت کودهای یارانه ای می تواند در بلند مدت با کاهش چشمگیر تولید به خصوص در محصولات استراتژیک همراه شود.

خزاعی در پایان گفت: دولت می ‌تواند با هزینه بیشتر در ارتقاء کیفیت کود‌های یارانه ‌ای دستاوردی بزرگتر با افزایش تولید و بهبود بهره وری داشته باشد.

پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مزایدات جدید هستید « مزایده های تجهیزات و ماشین آلات کشاورزی » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.

ارتباط گستران هزاره...
ما را در سایت ارتباط گستران هزاره دنبال می کنید

برچسب : جهاد کشاورزی , کودهای شیمیایی , گندم , محصولات کشاورزی , مناقصه کشاورزی , مناقصه کود , هزاره, نویسنده : هزاره ertebatgostaran بازدید : 95 تاريخ : شنبه 30 مهر 1401 ساعت: 15:22